Járműre szerelt szünetmentes áramellátó rendszer

Járműre szerelt szünetmentes áramellátó rendszer

Az elmúlt években számos járműre szerelt szünetmentes áramellátó rendszert fejlesztettünk, azonban az itt látható projektünk jelentette az eddigi legnagyobb kihívást villamossági és mechanikai szempontból egyaránt.

A feladatunk az volt, hogy a fogyasztási statisztikák és adattáblák alapján a rendelkezésre álló helyre olyan rendszert építsünk, mely a motoros fogyasztók áramellátását nap közben 12 órán keresztül biztosítja, majd éjszaka 8 órán belül újratölti a teljes akkumulátortelepet.

A rendszer alapját a TBB Power CS3060M inverter-töltő adja, mely 9kW-os csúcsteljesítményének köszönhetően biztosítani tudja a motoros fogyasztók bekapcsolási áramigényét. Hőmérséklet-kompenzált gyorstöltő algoritmusával garantálja az akkumulátortelep lehető leghosszabb élettartamát.

A töltőáram növelése végett beépítettünk egy XP Power HDS3000PS30 típusú programozható tápegységet, melynek kimenetét saját fejlesztésű elektronikánk szabályozza az inverter töltőáramának és töltőfeszültségének függvényében. Ilyen módon az inverter a master töltő, a HDS tápegység pedig a slave töltő. 

A stabil és hosszantartó energiaellátást 6db FIAMM 12FIT180 180Ah-ás front terminal akkumulátor biztosítja 24V-os névleges feszültség mellett összesen 540Ah telepkapacitással. A 12 éves tervezett élettartam és kiváló ciklusállóság garantálja a megbízható üzemet.

Az akkumulátortelep felügyeletét a TBB Power BM200 akkumulátorfelügyeleti elektronikája látja el. Az üzemi paraméterek folyamatos mérésének és naplózásának köszönhetően az akkumulátortelep állapota pontosan felügyelhető.

A teljes villamosság kialakításán felül megterveztük az akkumulátortelep, valamint a szekrények és inverter állványát, illetve gondoskodtunk a padlólemez megerősítéséről.